Přírodní masky na vlasy, které si vyrobíte doma

Léto už je za námi a ačkoli si čas na sluníčku všichni užíváme, tak naše vlasy jsou vystavovány náročnějším podmínkám a je potřeba jim věnovat intenzivní péči. V dnešním článku Vám představíme pár tipů, jak vrátit vašim vlasům lesk, jak je pořádně zregenerovat a to vše šetrně k životnímu prostředí z pohodlí domova.

Vlasy tvoří pomyslnou korunu každé ženy a ukazují, jak velkou péči sobě sama věnuje. Pokud nejsou v nejlepší kondici, tak nezoufejte, protože nikdy není pozdě se začít víc sama sobě věnovat.

Kde začít? Je to jednoduché … Každé vlasy jsou jiné, potřebují jinou péči a jiné produkty. Proto není nic jednoduššího než vyzkoušet domácí masky na vlasy. Když vám jedna maska nesedne, tak se nic neděje, vlasy umyjete a můžete vyzkoušet další, dokud nenajdete tu, která vašim vlasům vyhovuje. Tímto způsobem také předejdete zbytečnému vyhazování peněz za produkty, které vám nemusí vyhovovat.

 

 

Jak si umývat vlasy?

Hodně žen dělá tu chybu, že si dává šampon po celé délce vlasů, což způsobuje vysušování konečků. Šampon patří ke kořínkům a v pokud máte více znečištěné vlasy po použití laku, nebo když trávíte večer u táboráku, tak doporučuje se umýt vlasy šamponem 2x.  Naopak kondicionér nikdy nedávejte k hlavě, protože by docházelo ke zbytečnému maštění. Nikdy nezapomínejte na kondicionér, který vlasové vlákno uzavře, čímž se předchází další ztrátě hydratace. Masku na vlasy si dopřejte alespoň 1x týdně a pokud máte vlasy barvené či poničené, vhodné je dokonce aplikovat masku 2x.

Pokud máme hodně poškozené vlasy, jedna aplikace masky je bohužel nezachrání. Péče o vlasy by měla být celková. Častá tepelná úprava bez ochrany, barvení či jakýkoli zásah do vlasové struktury je může poškodit. Dále je důležité dbát na dostatečný pitný režim, kvalitní stravu bohatou na zdravé tuky a správný přísun vitamínů a minerálů. Základem všeho je používat kvalitní přírodní kosmetiku, která je šetrná k vlasům, neobsahuje zbytečné chemikálie a nezatěžuje životní prostředí.

Siberica doporučuje

 

Suroviny

Existuje mnoho surovin, které můžete pro tvorbu domácí masky na vlasy použít. Můžete je pak libovolně kombinovat podle chuti nebo podle toho, co zrovna máte doma k dispozici. Patří k nim například:

 

Maska pro rychlejší růst vlasů

Avokádo rozmačkejte, přidejte kokosové mléko a olivový olej. Maska se aplikuje od kořínků ke konečkům a nechá se působit po dobu 30 minut,
poté důkladně opláchneme.

 ➤  Avokádo má výborné hydratační vlastnosti. Vhodné je zejména pro vlasy suché a polámané. 

 

Kávová maska pro růst vlasů

Vše důkladně smíchejte a vetřete do suchých vlasů. Káva intenzivně podporuje růst vlasů. Nanášejte masku proto už od hlavy. Po 30 minutách smyjte masku studenější vodou. Pro lepší účinnost masky můžete vlasy zabalit do igelitu. Pozor, pokud máte světlé vlasy, masku s kávou raději vyzkoušejte jen krátce, aby se vám vlasy neobarvily.

 ➤  Káva má povzbuzující účinky na vlasy, podporuje růst, posiluje vlasové folikuly, zlepšuje kvalitu pokožky hlavy a omezuje vypadávání vlasů. 

 ➤  Vejce hydratují a současně očišťují vlasovou pokožku, dodávají objem, lesk, zpevňují a posilují. Obsažené proteiny vyplňují poškození ve vlasech.

TIP: Pokud máte doma kávovar na mletou kávu, tak se zde nabízí skvělá příležitost jak využít "odpad", který běžně lidé vyhazují. 


Olejová maska pro suché vlasy bez lesku

Olej sám o sobě nepotřebuje žádné další suroviny. Stačí když jej lehce zahřejete, ale ne moc. Teplota by neměla přesáhnout 40 °C. Poté jej vetřete do vlasů, nechte působit a důkladně smyjte. Olejovou masku lze použít na mastné vlasy, ale jen na poškozené konečky.

 ➤  Olivový olej účinně obnovuje vlasy a předchází dalšímu poškození. Vyhlazuje, hydratuje a chrání vlasy a pravidelným používáním navrátí vlasům zdravý vzhled. Chrání vlasy před vysokou teplotou během fénování, žehlení, či kulmování a skvěle pečuje o vlasy i v chladnějších zimních měsících. S olivovým olejem hravě získáte silnější, lesklejší a zdravější vlasy.

 

Maska pro objem

 Rozmačkejte avokádo, přidejte dvě lžičky tekutého medu a trochu olivového oleje. Aplikujte na vlasy 1 – 2x týdně.

 ➤ Med podporuje růst vlasů, zabraňuje třepení konečků, dodává vlasům hustotu a objem. Zvláčňuje a hydratuje pokožku hlavy i vlasy.

 

 Pivní kúra na vlasy

  • 1 žloutek
  • 50 ml piva

50 ml piva se smíchá s jedním žloutkem. Tuto směs naneseme na mokré vlasy, překryjeme fólií a ručníkem, vše necháme asi 30 minut působit a poté opláchneme. Vlasy jsou po takovéto kúře pevné, lesklé a vyživené. Tuto proceduru je dobré provádět jednou měsíčně.

 ➤  Díky sladu a chmelu je pivo bohaté na vitamin B, měď, fosfor, hořčík a železo. Cukry v něm obsažené pomáhají při uzavírání kutikuly vlasu, a vlasy jsou tak lesklejší. 

 

Maska na vlasy z banánu pro lesk

 Rozmixovaný banán smíchejte v misce s tekutým medem a olejem. Nechejte působit po dobu 20 minut a poté smyjte.

 ➤  Banán díky obsahu vitamínů a minerálů bude vaše vlasy hydratovat, dodá jim lesk a vyživí je. 

 

Maska na vlasy z bílého jogurtu

  • 1 bílý jogurt
  • 1 lžička tekutého medu

Chcete-li svým vlasům dodat lesk, pak vyzkoušejte masku z bílého jogurtu. Jeden bílý jogurt smíchejte se lžičkou medu a naneste na zvlhčené vlasy. Masku nechte působit 15 minut a poté vlažnou vodou opláchněte. Maska dodá vlasům perfektní lesk.

 

Citronová maska na vlasy proti lupům

  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 litr vlažné vody

Vymačkejte šťávu z jednoho citronu a smíchejte s litrem vlažné vody, vmasírujte do vlasů a nechejte působit po dobu 20 minut, pak studenou vodou opláchněte. Pokud máte zničené konečky, pak citronovou vlasovou kúru aplikujte jen do dvou třetin délky vlasů, citronem by se roztřepené konečky mohly ještě více narušit! 

 ➤  Citron obnovuje rovnováhu kyselin a zásad na povrchu kůže a odstraňuje přebytečný maz. Hodí se především k čištění mastné a lupovité pokožky vlasů.

 

Skořicová maska

  • 1 lžíce kokosového oleje (lze také použít med)
  • 1 lžíce mleté skořice

Obě ingredience smíchejte a naneste vzniklou směs na vlasy. Zaměřte se především na kořínky vlasů a pokožku hlavy. Nasaďte si koupací čepici, nechte masku působit
30 - 45 minut a nakonec vlasy umyjte šamponem.

 ➤  Skořice podporuje lesk a stimuluje růst vlasů.
Osvěžuje jejich barvu, pomáhá předcházet infekcím na pokožce hlavy, podporuje zdraví vlasů a zamezuje jejich vypadávání.

 

Vlasová kúra z jablečného octa

  •  2 lžíce jablečného octa
  • 2 šálky vlažné vody

Je vynikající pro mastnější vlasy. Jablečný ocet účinkuje i při problémech s nadměrným vypadáváním vlasů. Dva šálky vlažné vody smíchejte s dvěma lžícemi jablečného octa. Vlasy umyjte jako obvykle a na závěr je tímto roztokem přelijte a již neoplachujte. 

 ➤  Jablečný ocet obnovuje kyselé pH vlasů a pokožky, odstraňuje přebytečné oleje, neutralizuje zbytky šamponů či mýdla.
Reguluje navíc tvorbu lupů a zanechává vlasy krásně lesklé a hebké.

 

Domácí masky na vlasy z kokosového oleje

Domácí masky na vlasy z kokosového oleje mají úžasné regenerační účinky. Pokud trpíte na roztřepené konečky, pak stačí vetřít do konečků kvalitní kokosový olej. Pokud chcete účinek ještě podpořit, můžete vlasy překrýt igelitovým sáčkem a nechat působit 20 minut. Pak olej spláchněte trochu teplejší, ale ne horkou vodou, a nechte přirozeně uschnout. Pro ideální výsledek opakujte masku alespoň každé 2 týdny.

 ➤  Kokosový olej dodává výživu a hydrataci. Vlasy budou hebké, jemné a poddajné. Zároveň kokosový olej zabraňuje jejich lámání. Navíc obsahuje mastné kyseliny, které pronikají do struktury vlasů hlouběji, než obyčejný kondicionér.  

 

 

Medová vlasová maska proti roztřepeným konečkům

Smíchejte lžíci medu, lžíci olivového oleje a žloutek. Na 20 minut naneste na suché konečky. Směs pak vymyje vlažnou vodou a vlasy umyjte šamponem, naneste kondicionér. Důkladně opláchněte. Maska je vhodná zejména pro suché a poškozené vlasy.

 

Avokádová maska

  • zralé avokádo
  • lžíci medu
  • trošku olivového oleje
  • lžičku vlažného mátového čaje

Avokádo oloupejte a rozmačkejte a smíchejte ho s medem, olejem a čajem. Masku vmasírujte do vlasů a nechejte působit alespoň 30 minut. Nakonec vlasy umyjte šamponem a kondicionérem.

 

 Solná maska proti lupům

Krystalovou sůl je třeba smíchat s olejem a vatovým tamponem nanést tuto tekutinu na pokožku hlavy a jemně vmasírovat za pomoci prstů. Solný peeling odstraní odumřelou kůži na hlavě a olej kůži hydratuje.

 ➤ Sůl změkčuje a uhlazuje pokožku a má antiseptické účinky. 

 

 Udělejte si čas pro sebe

Dopřejte svým vlasům hloubkovou péči s přicházejícími chladnými dny. Nejen, že vám při pravidelné aplikaci poděkují, budou krásné a zdravé, ale také se budete jednoduše cítit skvěle. Každá žena se cítí jako královna, když o sebe pečuje a má čerstvě umyté vlas, které jsou korunou její krásy. Stačí spojit jednoduché základní ingredience, které má téměř každý doma a je hotovo!

Myslete však také na to, že domácí masky se rychle kazí a nemůžete je skladovat příliš dlouhou dobu. Navíc je nezbytné je z vlasů důkladně umýt, aby vám ve vlasech nezbyly například zbytky medu nebo vajec. Pokud se vám nechce připravovat žádné domácí recepty, máme pro vás na Siberice obrovský výběr masek na vlasy s nejrůznějšími účinky.

Široký výběr kvalitních masek na vlasy naleznete zde