Marula - africký zázrak

No, vážení, už je to pár let co se naše krásné Československo rozdělilo na dvě země. Takže není divu, že jsem se při prvním setkání s Marulou domnívala, že se jedná o slovenskou meruňku (marhuľa..... už to vím). Marula je totiž úplně něco jiného. Je to zázrak, který doslova šokuje tím, co vše dokáže. Africká rostlina Sclerocarya birrea je příbuzná s Mangem, ale umí toho trochu víc :-) Vůbec nechápu, jak je možné, že jsme ji objevili až teď. 

Tak pojďme se seznámit, Marula určitě za to stojí.

Marula - africký zázrak

Sclerocarya birrea (marula) je velký, dvoudomý, opadavý strom, který roste divoce v severní a severovýchodní Jižní Africe a částech východní Botswany. Marula je vzpřímený strom, který dosahuje výšky 15 m. Forma plodu se pohybuje od téměř kulovitého až oválného tvaru s tuhou, silnou slupkou, která je ve zralosti světle žlutá. Dužina ovoce je měkká, bělavá a obsahuje vlákninu. 

 

Dužina ovoce je velmi šťavnatá, aromatická a konzumuje se čerstvá, nebo zpracovaná a poskytuje kvalitní džemy, džusy a alkoholické nápoje. Ořech, který lze konzumovat čerstvý i pražený, má vysoký obsah bílkovin a obsahuje nevysychající olej a právě tento olej,  je ten doposud utajený zázrak....... 

Marula - africký zázrak
Marula - africký zázrak

Marulový olej je na scéně nováčkem s velkými ambicemi. Má lehkou texturu s vysokým obsahem blahodárných látek pečuje o pokožku, vlasy a nehty. 

Aminokyseliny L-arginin a kyselina glutamová, které mají hydratační vlastnosti, jsou velmi účinné v boji proti stárnutí. Anti-agin efekt zaručen.

Mastné kyseliny, včetně kyseliny palmitové, stearové, olejové a myristové, které mají změkčující a zvlhčující účinky.

Antioxidanty, jako jsou fenolové sloučeniny a vitamíny E a C, které bojují s volnými radikály a mohou odvrátit poškození kůže způsobené ultrafialovými paprsky slunce a znečištěním.

Marula - africký zázrak

Marula má blahodárné účinky a řeší široké spektrum našich starostí:

  • pleť a tělo
  • ekzém, lupénka
  • akné
  • vlasy
  • nehty

 

 

Pleť a tělo - Marulový olej je lehký, snadno se vstřebává. Díky tomu je účinným hydratačním prostředkem pro suchou, nebo stárnoucí pleť. Je prospěšný pro vyhlazení a zjemnění jemných linek a vrásek. Předcházení striím a udržuje  pokožku hydratovanou a dobře vyživenou. Je to také účinný zvlhčovač rtů.

Ekzém, lupénka - neexistují žádné vědecké důkazy, které by naznačovaly, že marulový olej je prospěšný pro kožní onemocnění, jako je ekzém a lupénka. Neoficiální důkazy však poukazují na jeho schopnost snížit podráždění, svědění a suchost spojené s těmito stavy.

Akné - Marulový olej je dobrým hydratačním prostředkem pro mastnou pleť a léčbu akné, protože není mastný.

 

 

Antimikrobiální vlastnosti a může být účinný proti bakteriím, které přispívají k tvorbě pupínků, bílých teček a černých teček.

Vlasy - Marulový olej vyživuje vlasy od kořínků ke konečkům, aniž by je příliš mastil. Olej má hydratační, zvlhčující a okluzivní vlastnosti (zabraňuje ztrátě vody), takže je prospěšný pro suché, krepaté nebo lámavé vlasy.

Nehty - Marulový olej účinně udržuje nehtová lůžka a kůžičku vláčnou. To může pomoci snížit výskyt bolestivých záděrů a popraskané kůže kolem nehtů.

 

 

Tak co na to říkáte? Že se zrovna nechystáte na samosběr do Afriky? Nevadí. Blahodárný marulový olej si můžete pořídit a nebo taky klidně celou kosmetickou řadu, sprcháč s marulovým olejem, šampon s marulou, krémy, mléka....... Vybrali jsme pro vás pár zajímavých možností, jak si můžete Marulu vyzkoušet.

 

 

SWANSON - Marula Oil (Marulový olej), 30 ml

Marulový olej je lisovaný za studena, jsou tak zachované všechny jeho výživné látky, minerály a vitamíny. Je výborný na péči o citlivou pleť, má vynikající hydratační účinky. Kromě toho obsahuje také velké množství antioxidantů - je dokázáno, že až o 60% více, než arganový olej, takže skvěle zabraňuje působení volných radikálů na pleť.

ECOLATIER - Posilující tělový krém - MARULA, 250 ml

Úžasný tělový krém s organickou marulou je bohatý na mastné kyseliny, aminokyseliny a vitamíny, snadno se vstřebává, hloubkově hydratuje suchou pokožku a obnovuje hydro-lipidovou rovnováhu. Marula má anti-aging funkci, čili je vhodná proti vráskám, účinně bojuje proti stárnutí pokožky celého těla.

ECOLATIER - Sprchový olej, Anti- Aging - MARULA, 250 ml

Organický sprchový olej marula obsahuje přírodní a organické složky, jemně čistí pokožku a tonizuje ji. Marula je anti-age super produkt, účině bojuje proti stárnutí pokožky Jeho jemná receptura se změní na hedvábnou pěnu při kontaktu s vodou. Zmírňuje stres a únavu.

ECOLATIER - Šamponový peeling na vlasy a pokožku hlavy -MARULA, 300 g

Šampon-peeling s organickou marulou umožňuje spojit účinné a jemné čištění pokožky s intenzivní péčí. Speciální peelingové složky zajišťují mikromasáž, jemné čištění, aktivaci krevního oběhu a regeneraci buněk.  Když je pokožka hlavy čistá, zdravá a prokrvená, můžou vlasy začít růst.