Holení v zimě? Na co dát pozor?

Jak se správně a efektivně v zimě oholit?

Zima přináší celou řadu nových problémů s pokožkou, z nichž některé mohou být obzvláště obtížné, když se holíte. Suchá kůže, odlupování a podráždění může způsobit, že odstranění chloupků bude během chladných zimních měsíců bojem. S naším průvodcem se naučíte, jak se holit v zimě bez zhoršení kožních problémů.

 

Jak se starat v zimě o vlasy?

Klasické pěny na holení obsahují:

Jak se starat v zimě o vlasy?
Triethanolamine Narušuje hormonální systém, na játra a ledviny působí jako karcinogen.
Jak se starat v zimě o vlasy?
Butylhydroxytoulen BHT Může poškodit reprodukční schopnost, způsobuje alergické reakce.
Jak se starat v zimě o vlasy?
Isobutane Může způsobovat alergické reakce a podráždění očí a pokožky.
Jak se starat v zimě o vlasy?
Phenoxyethanol Phenoxyethanol vykazuje ve vyšších dávkách toxické účinky - při vdechnutí, dermálním kontaktu a při požití.
Jak se starat v zimě o vlasy?
Laureth-23 Během reakce vzniká vedlejší produkt 1,4-dioxan. Tyto dvě látky (ethylenoxid, 1,4-dioxan), o nichž je známo, že mohou vykazovat karcinogenní účinky.
Jak se starat v zimě o vlasy?
Propylparaben Je problematický kvůli ekotoxikologii, dráždí oči a kůži, může způsobit alergickou reakci. Patří mezi 20 nejčastějších alergenů.

Horkou koupel raději vynechejte

Zima, sníh, teploty pod nulou... to k horké koupeli přímo svádí. Na co si ale dát pozor? Horká voda z pokožky odstraňuje přirozenou mastnotu a oleje, které ji vyživují a chráníJe již dlouho známý fakt, že teplá voda naši pokožku dehydratuje. Doporučujeme zvolit spíše vlažnou vodu a jako oplach použít studenou. Mytí studenou vodou zlepšuje průtok krve, tím i celkové prokrvení pleti, pokožka září, navíc stahuje póry. Zvýšený průtok krve zase poskytuje pokožce lepší ochranu před volnými radikály i celkovým znečištěním.

 

Holte po směru

V zimě víc než kdy jindy platí, že chloupky zásadně holíme po směru růstu, nikoli proti směru. Pokud budete mít pocit, že nožky ještě pořád nejsou tak hladké, jak byste si představovali, oholte je (po směru) ještě jednou. Mnohem méně podráždíte pokožku a předejdete zarůstání chloupků.

 

Holit večer, nebo ráno?

Ačkoli by se zdálo logické, že si nohy oholíte před tím, než ráno vyrazíte z domu, nedělejte to. Naopak svým nožkám dopřejte holení před tím, než půjdete do postele. Proč? Jednak se pokožka během noci zregeneruje. Jednak dojde přes noc k lehkému otoku nohou, čímž se viditelné konce chloupků, jež zůstávají i po holení, „stáhnou“ zpátky a není po nich ani památky. 

Rada na závěr:

Žiletky se snažte pravidelně měnit. Doporučuje se co měsíc. S tupou žiletkou si zaděláváte na podráždění a vyrážky.

Oholenou pokožku se snažte nedráždit. Slunění těsně po holení, ať už venku či v soláriu, čerstvě oholené pokožce nesvědčí, stejně jako chlorovaná voda v bazénu.

Také drsnější materiály, jako džínovina nebo neprodyšná syntetika, mohou pokožku dráždit. Pozor i na některé kosmetické přípravky – na čerstvě oholenou pokožku by neměl přijít parfém, zatížit ji mohou i některé antiperspiranty a deodoranty, zejména s obsahem alkoholu.