Yuzu Tea - tipy na recepty

Yuzu tea není v Česku zatím příliš známé, kdo ho ale ochutná, ten si ho většinou hned zamiluje. Hodí se zejména když potřebujete zahřát, doplnit vitamíny, nebo když vás jen honí mlsná a máte chuť na osvěžující drink či dezert. Yuzu tea může být netradičním, ale skvělým zpestřením jídelníčku.

Pravlastí yuzu je Korea nebo Tibet, ale své stálé místo má především v japonské kuchyni, říká se mu někdy také „japonský citron“.

Yuzu Tea koupíte ZDE.

 

yuzu-japanese-citrus-1200x628-facebook

 

Pěstování a výroba

Zralé, žluté yuzu se sklízí na podzim, čerstvé plody ale moc dlouho nevydrží. Vzhledem připomínají citron, ale jsou hořké, neobsahují mnoho šťávy, a navíc jsou plné pecek, takže se bez úpravy téměř nekonzumují.Chytří farmáři však přišli na způsob, jak ovoce zpracovat, aby si zachovalo svojí specifickou chuť a zdravé látky – plody yuzu vypeckují, nakrájí a smíchají s medem a cukrem v poměru 50:50. Takto zpracovanou surovinu pak používají celoročně na výrobu dalších yuzu produktů. Kvalitu yuzu tea tedy poznáte podle obsahu této suroviny.

Použití

Yuzu je oblíbenou surovinou kuchařů, především japonských. Vyrábí z něj různé vinné octy, marmelády a přidávají jej i do oblíbené miso polévky.

Z Yuzutea si namícháte horký nápoj i chlazenou limonádu, můžete ho přidat do koktejlů i kávy. Zařadit se dá ale například i do moučníků, marinád na maso, na palačinky, nebo do omáček. 

Používá se i v aromaterapii a kosmetice kde navozuje pocit uvolnění, pomáhá načerpat energii a celkově povzbudit unavený organismus. Jeho silné citrusové aroma bývá často používáno při výrobě parfémů. V Japonsku si z yuzu dělají dokonce koupele.

mceclip1-2 

Proč vyzkoušet yuzu?

  • skvělá exotická chuť
  • zdroj vitaminů a antioxidantů – zejména vitaminu C
  • antioxidační, ale také protizánětlivé, protirakovinné či antimikrobiální vlastnosti
  • posiluje imunitu
  • dávka energie (bez kofeinu!)
  • vůně yuzu má uklidňující účinky, které pomáhají snižovat napětí a úzkost
  • Celoroční produkt: hřejivý yuzu čaj v zimě, osvěžující yuzu limonádav létě
  • Široké využití v gastronomii: teplé i studené nápoje, dezerty, zálivky na saláty, marinády na maso

  

Tradiční Yuzutea 0118_korean_citron_yuzu_tea_5-1_900x

 Potřebujeme:

  •  250 ml vroucí vody
  • 40 g yuzu (1 plná lžíce)

 Postup:

  • Do hrnku si nalijeme vroucí vodu
  • Pomocí lžíce nabereme yuzu a rozmícháme ve vroucí vodě.

 

Yuzu limonáda

 Potřebujeme:

  • 300 ml vody
  • 40 g yuzu (1 plná lžíce)
  • led

Postup:

  • Do skleničky nalijeme trochu studené vody.
  • Pomocí lžíce nabereme yuzu a rozmícháme ve vodě.
  • Naplníme sklenici až po okraj ledem a dolijeme vodou.

TIP: Chutná výborně s perlivou vodou! 

 

 

Japonský cheesecake s Yuzu

Potřebujeme:

  • 6 vajec 
  • 240g krémového sýra
  • 250g bílé čokolády
  • 1 a 1/2 lžíce yuzu

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. 
  2. Kousky bílé čokolády rozpusťte nad parou. Rozpuštěnou čokoládu přelijte do větší mísy a zamíchejte dohromady s krémovým sýrem a yuzu.
  3.  Poté přidejte žloutky a dobře promíchejte.
  4. Vyšlehejte bílky do tuha a ve postupně je vmíchejte do krémové směsi.
  5. Nalijte těsto do  formy, kterou dejte do plechu s vyššími okraji. Naplňte plech horkou vodou do poloviny výšky formy a dejte péct na 40 až 45 minut.
  6. Vypněte troubu a nechte cheesecake ještě 15 minut v troubě. Poté přendejte na chladící rošt a nechte úplně vychladnout.
  7. Vyndejte cheesecake z formy na servírovací talíř a nechte v lednici nejlépe přes noc.

 

JigglyCheesecakeSpruce2-5bb08f1bc9e77c00261c0c8e

 

 

Yuzu majonéza Homemade-Mayo-4

Skvělá k masu, krevetám, do salátů

 Potřebujeme:

  • šťáva z půlky citronu
  • ½ lžíce hořčice
  • 1 lžička soli ( dle chuti)
  • 2 žloutky
  • 2 šálky rostlinného oleje
  • 2 lžíce yuzu

V misce smíchejte citrónovou šťávu, hořčici, yuzu, sůl a žloutky, šlehejte metličkovým mixérem, dokud nejsou hladké. Během šlehání pomalu přidávejte olej, dokud se nevytvoří hustá majonéza. Hotovou majonézu můžeme uchovávat v uzavíratelné skleničce v lednici. Spotřebujte co nejdřív.

 

 

 

Na závěr ...

Yuzu jako super-citrus je čím dál oblíbenější po celém světě, hlavně kvůli tomu, jak skvěle chutná s dalšími surovinami. Je jedno, jestli jde o horké nebo studené, alko nebo nealko nápoje, s yuzu se dá udělat i nepředstavitelná spousta dezertů. Chutná báječně i v marinádách na maso nebo v zálivkách na saláty! Zkrátka a dobře, fantazii se meze nekladou ....