YUZU
YUZU, YUZA, YUJA, YÓUZI – CO TO VLASTNĚ JE?
Neexistuje dostatek superlativ na citrus yuzu! Obrovské množství vitamínu C a antioxidantů, neodolatelná antistresová vůně, mimořádná exotická chuť – to vše bez kofeinu! Ochutnej a přesvědč se!
Plod yuzu je na rozdíl od ostatních citrusů malinký a obsahuje hodně pecek a málo šťávy. Jeho chuť je spíše hořká, proto ho jen málo gurmánů baští čerstvé. Aby nepřišlo nic z tohoto vzácného plodu na zmar, zpracovává se celý, se vším všudy. Na klasický yuzu tea se zpracovává hlavně kůra s dužinou a šťávou. Pecky yuzu se pak využívají pro výrobu různých aroma olejíčků.
Citrus yuzu se objevil zhruba před 1 200 lety ve starověké Číně, odkud se dostal do Jižní Koreji a do Japonska. Dodnes roste yuzu hlavně v těchto zemích a naprostá většina úrody tady také padne za vlast díky místním, kteří yuzu používají ve svých tradičních receptech. Proto je yuzu ve světě relativně vzácné a patří k nejdražším citrusům na světě. Za 1 kg čerstvého yuzu zaplatíš více než 1 000 Kč.