Kolagen

Kolagen patří mezi základní stavební složku pojivových tkání a jedná se o bílkovinu nerozpustnou ve vodě. Tato významná bílkovina tvoří téměř 30 % všech proteinů obsažených v našem těle. V kůži se kolagen vyskytuje až ze 70 % a celkově tvoří přibližně 10 % celkové hmotnosti lidského těla.Hlavní funkcí je působit jako pojivo buněk prakticky v celém těle, to znamená nejen v kostech, šlachách, kloubech a pokožce, ale například i v cévách, rohovce oka a dokonce v zubech.

Ale jaké má účinky? Proč jej užívat a za jakým účelem? Dočtete se v našem článku.

Základní typy kolagenu

  • Typ I – nejrozšířenější typ, který je obsažen v kostech(kloubech), zubech, šlachách a kůži
  • Typ II – je obsažen v chrupavkách a má za úkol tlumit nárazy v kloubech, nejlépe se hodí pro regeneraci chrupavek, kloubů a kostí
  • Typ III – je obsažen zejména v kůži, svalech a kostech, kde slouží jako pomocník při poranění, později přechází v typ I

Tělo, zejména v mladém věku si dokáže kolagen samo, avšak s přibývajícím věkem tato produkce klesá, cca od 25. roku. Hodně dokáže pomoci zdravý životní styl, a hlavně zdravá strava bohatá na kolagen, která může zpomalit pokles produkce a zároveň doplnit kolagen formou jídla. Po 45. roce se již kolagen téměř netvoří. Musíme mu proto k tvorbě dopomoci. Zdravá a vyvážená strava dokáže mnoho, ale pro získání dostatečného množství kolagenu to nemusí stačit, nebo se nemusí vstřebat. Průběžné doplňování kolagenu (strava a později i doplněk stravy) by mělo být proto v zájmu každého člověka, který si chce co nejdéle zachovat zdravé a mladé tělo s funkčním pohybovým aparátem, zdravou pokožkou, vlasy či nehty. Na lepší vstřebatelnost kolagenu mají vliv i některé vitamíny a minerály, mezi něž patří zejména vitamín C, vitamín E, zinek a Biotin (vitamín B7), a to nejlépe ve vysoce vstřebatelné lipozomální formě pro maximalizaci využitelnost kolagenu v těle.

Nejprodávanější

Cena

870999
1870999

Značky

Položek k zobrazení: 3
3 položek celkem