Yuzu Tea - tipy na recepty

Yuzu tea není v Česku zatím příliš známé, kdo ho ale ochutná, ten si ho většinou hned zamiluje. Hodí se zejména když potřebujete zahřát, doplnit vitamíny, nebo když vás jen honí mlsná a máte chuť na osvěžující drink či dezert. Yuzu tea může být netradičním, ale skvělým zpestřením jídelníčku.

Pravlastí yuzu je Korea nebo Tibet, ale své stálé místo má především v japonské kuchyni, říká se mu někdy také „japonský citron“.

Yuzu Tea koupíte ZDE.

 

yuzu-japanese-citrus-1200x628-facebook

 

Pěstování a výroba

Zralé, žluté yuzu se sklízí na podzim, čerstvé plody ale moc dlouho nevydrží. Vzhledem připomínají citron, ale jsou hořké, neobsahují mnoho šťávy, a navíc jsou plné pecek, takže se bez úpravy téměř nekonzumují.Chytří farmáři však přišli na způsob, jak ovoce zpracovat, aby si zachovalo svojí specifickou chuť a zdravé látky – plody yuzu vypeckují, nakrájí a smíchají s medem a cukrem v poměru 50:50. Takto zpracovanou surovinu pak používají celoročně na výrobu dalších yuzu produktů. Kvalitu yuzu tea tedy poznáte podle obsahu této suroviny.

Použití

Yuzu je oblíbenou surovinou kuchařů, především japonských. Vyrábí z něj různé vinné octy, marmelády a přidávají jej i do oblíbené miso polévky.

Z Yuzutea si namícháte horký nápoj i chlazenou limonádu, můžete ho přidat do koktejlů i kávy. Zařadit se dá ale například i do moučníků, marinád na maso, na palačinky, nebo do omáček. 

Používá se i v aromaterapii a kosmetice kde navozuje pocit uvolnění, pomáhá načerpat energii a celkově povzbudit unavený organismus. Jeho silné citrusové aroma bývá často používáno při výrobě parfémů. V Japonsku si z yuzu dělají dokonce koupele.

mceclip1-2 

Proč vyzkoušet yuzu?

  • skvělá exotická chuť
  • zdroj vitaminů a antioxidantů – zejména vitaminu C
  • antioxidační, ale také protizánětlivé, protirakovinné či antimikrobiální vlastnosti
  • posiluje imunitu
  • dávka energie (bez kofeinu!)
  • vůně yuzu má uklidňující účinky, které pomáhají snižovat napětí a úzkost
  • Celoroční produkt: hřejivý yuzu čaj v zimě, osvěžující yuzu limonádav létě
  • Široké využití v gastronomii: teplé i studené nápoje, dezerty, zálivky na saláty, marinády na maso

  

Tradiční Yuzutea 0118_korean_citron_yuzu_tea_5-1_900x

 Potřebujeme:

  •  250 ml vroucí vody
  • 40 g yuzu (1 plná lžíce)

 Postup:

  • Do hrnku si nalijeme vroucí vodu
  • Pomocí lžíce nabereme yuzu a rozmícháme ve vroucí vodě.

 

Yuzu limonáda

 Potřebujeme:

  • 300 ml vody
  • 40 g yuzu (1 plná lžíce)
  • led

Postup:

  • Do skleničky nalijeme trochu studené vody.
  • Pomocí lžíce nabereme yuzu a rozmícháme ve vodě.
  • Naplníme sklenici až po okraj ledem a dolijeme vodou.

TIP: Chutná výborně s perlivou vodou! 

 

 

Japonský cheesecake s Yuzu

Potřebujeme:

  • 6 vajec 
  • 240g krémového sýra
  • 250g bílé čokolády
  • 1 a 1/2 lžíce yuzu

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. 
  2. Kousky bílé čokolády rozpusťte nad parou. Rozpuštěnou čokoládu přelijte do větší mísy a zamíchejte dohromady s krémovým sýrem a yuzu.
  3.  Poté přidejte žloutky a dobře promíchejte.
  4. Vyšlehejte bílky do tuha a ve postupně je vmíchejte do krémové směsi.
  5. Nalijte těsto do  formy, kterou dejte do plechu s vyššími okraji. Naplňte plech horkou vodou do poloviny výšky formy a dejte péct na 40 až 45 minut.
  6. Vypněte troubu a nechte cheesecake ještě 15 minut v troubě. Poté přendejte na chladící rošt a nechte úplně vychladnout.
  7. Vyndejte cheesecake z formy na servírovací talíř a nechte v lednici nejlépe přes noc.

 

JigglyCheesecakeSpruce2-5bb08f1bc9e77c00261c0c8e

 

 

Yuzu majonéza Homemade-Mayo-4

Skvělá k masu, krevetám, do salátů

 Potřebujeme:

  • šťáva z půlky citronu
  • ½ lžíce hořčice
  • 1 lžička soli ( dle chuti)
  • 2 žloutky
  • 2 šálky rostlinného oleje
  • 2 lžíce yuzu

V misce smíchejte citrónovou šťávu, hořčici, yuzu, sůl a žloutky, šlehejte metličkovým mixérem, dokud nejsou hladké. Během šlehání pomalu přidávejte olej, dokud se nevytvoří hustá majonéza. Hotovou majonézu můžeme uchovávat v uzavíratelné skleničce v lednici. Spotřebujte co nejdřív.

 

 

 

Na závěr ...

Yuzu jako super-citrus je čím dál oblíbenější po celém světě, hlavně kvůli tomu, jak skvěle chutná s dalšími surovinami. Je jedno, jestli jde o horké nebo studené, alko nebo nealko nápoje, s yuzu se dá udělat i nepředstavitelná spousta dezertů. Chutná báječně i v marinádách na maso nebo v zálivkách na saláty! Zkrátka a dobře, fantazii se meze nekladou ....

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení