Přírodní ochrana (nejen) proti klíšťatům

Jaro je tu a klíšťata vyráží do boje. Klíšťata jsou velice malí tvorové, ale o to větší zdravotní problémy mohou nepozornému člověku způsobit. Jejich čas nastává od druhé poloviny března do začátku listopadu. V tomto období je nutné chránit sebe i čtyřnohé kamarády proti hmyzu.

 

Jaké zdravotní problémy bývají často spojovány s klíšťaty?

Často se stává, že se nemoc neprojeví hned, ale až za několik týdnů nebo měsíců. Všechna onemocnění mohou výrazně snížit kvalitu života a zanechat po sobě trvalé následky. Protože mohou vést dokonce i k trvalému poškození zdraví, je důležité se chránit a klíšťatům se vyhýbat – což ale ve volné přírodě vždy nejde. A přesně proto musí nastoupit repelenty. Pokud jste zastánci přírodní cesty a chcete se vyhnout chemii, máme pro vás tipy na účinné přírodní repelenty.

Nejčastější zdravotní problémy:

  • Klíšťová encefalitida 
  • Lymeská borelióza
  • Granulocytární ehrlichióza

 

Na koho nejčastěji klíšťata číhají?

Na některé jedince se klíšťata (i komáři) přisají téměř hned, na jiné za celé léto ani jedno. Souvisí to se správným nastavením lidského organismu, vyváženou stravou, zdravým a pestrým mikrobiomem, a také dostatečnou hladinou vitamínu B, který hlídá hormonální rovnováhu v těle.

 

Pomocníci pro odlákání klíšťat

Věděli jste, že některé potraviny v sobě obsahují aromatické látky a silice, které po konzumaci ovlivní vůni kůže a přestanete být pro klíšťata atraktivní? Nespoléhejte však jen na vyšší dávku těchto potravin a vitamínu B. Těmito prostředky si však můžete pomoct a mít tak lepší pocit, když se vydáte do přírody.

 

Vitamin B

Výborným prostředkem proti klíšťatům je konzumace vitaminu B pomocí vyvážené stravy či doplňku stravy. Vaše pokožka pak bude klíšťata odpuzovat, i když vy sami na sobě žádný pach neucítíte.

Odborníci z univerzity v Oxfordu prokázali, že třeba i komáři méně napadají jedince, kteří často konzumují potraviny bohaté na vitamin B. Hmyz je odpuzován jmenovitě vitamínem B15 neboli kyselinou pangamovou, která se vyskytuje hlavně v pivovarských kvasnicích.

 

Zdroje vitamínu B:

  • pivovarské kvasnice
  • para ořechy
  • slunečnicová a sezamová semínka
  • luštěniny
  • avokádo
  • borůvky 
  • datle
  • doplňky stravy (Odkaz ZDE)

 

 

Česnek

Přidejte do jídla hodně česneku, vaše krev nebude parazitům chutnat. Repelentní složkou česneku je enzym alicin, který mění vůni těla. Pro klíšťata, komáry a další otravný hmyz tak přestáváte být po konzumaci česneku kořistí.

 

Ostré chilli papričky

Pálivá látka kapsaicin obsažená v chilli papričkách je prevencí proti rakovinovému bujení, vypálí z těla řadu bakterií, a navíc odpuzuje i otravný hmyz.

 

Orientální koření

Kari koření je bohaté na antibakteriálními účinky. Jeho nezaměnitelná vůně vám prostoupí celým tělem a změní se pach vašeho těla. Z kari se tak stává výborný přírodní repelent.

 

Cibule

Velice aromatickou potravinou je i cibule, která vylučuje sírové složky, a mění tak vůni dechu i potu, proto je také spolehlivým přírodním repelentem.

 


  

 

Přípravky proti klíšťatům

Syntetické repelenty jsou před klíšťaty nejrychlejší ochranou, jsou však plné chemie a látek, které na své tělo rozhodně dávat nechceme. Běžné repelenty mají negativní dopad na přírodní prostředí, a navíc celkem často způsobují podráždění očí nebo kůže a různé vyrážky. Jsou vysoce toxické a rozhodně neprospívají ani našemu zdraví.

Hlavní negativní složkou repelentů je DEET. Jedná se o pesticid, tedy chemickou látku, kterou pro její účinky začali používat nejdříve v zemědělství na odpuzování různých druhů škůdců a později pro vojáky v druhé polovině 20. století. Bylo prokázáno, že 23,8 % látky DEET obsažené v repelentu má velmi dobré odpuzující účinky, nicméně někteří odborníci zase varují, že se jedná o silný jed, který může mít negativní vliv na lidský či zvířecí organismus.

Až 56 % aplikovaného DEET proniká neporušenou lidskou kůži a 17 % je absorbováno do krevního oběhu. Časté vystavování tomuto pesticidu může mít za následek narušení centrálního nervového systému. Chemie sice odežene hmyz, ale neprospívá životnímu prostředí ani vám. 

Chceme-li ochranu bez škodlivé chemie, pak se nabízí sama příroda. Ta nám dopřává ochranu v podobě různých bylinek a přírodních vůní.Významným plusem domácího repelentu je i jeho relativně nízká pořizovací cena. Domácí repelent zvládnete namíchat bez vybavení, jednoduše a za pár minut.

 

Esenciální oleje v boji proti hmyzu

Pro klíšťata jsou velmi nepříjemné vůně esenciálních olejů. Mají totiž velmi dobře vyvinuté čichové vnímání a některá aroma pro ně mohou být až toxická.

Jakákoli kombinace těchto olejů výborně účinkuje proti komárům a jiným druhům hmyzu: citronella, geranium (muškát), estragon, citron, tymián, cedr, levandule, badyán, eucalyptus, cajeput, šalvěj, lemongrass, rozmarýn, růžový olej, máta.

Vůbec nejlepšími odpuzovači klíšťat, co se týče éterických olejů, jsou geránium, levandule, lemongrass, tea tree a máta.

 

Domácí přírodní repelenty (nejen) proti klíšťatům 

Fenykl

Jednou z nejúčinnějších bylinek pro odpuzení klíšťat je fenykl. Stačí promnout před odchodem pár semínek v dlani a naházet je do bot a kapes, zvířata musíte jednou týdně nastříkat fenyklovým olejem. Jeho vůně klíšťatům opravdu nevoní.

 

Octový repelent s esenciálním olejem

Stačí smíchat 2 díly vody a 1 jablečného octa, pár kapek oblíbeného oleje (citron, tea tree, levandule,..) Vše smíchejte, přelijte do rozprašovače a nanášejte na odhalené části těla před pobytem venku

 

Citrusový repelent

Potřebujete jen 2 litry vody a citrusy co najdete doma (pomeranče, citrony, limetky, grepy) - ovoce povařte ve vodě a nechte hodinu na mírném ohni, vyjměte ho a nálev přelijte do rozprašovače.

 

Rozmarýnový repelent

Klíšťata jeho silné aroma nesnesou, proto je rozmarýn skvělým základem pro výrobu účinného repelentu. Stačí mít při ruce rozprašovač a uvařeným repelentem ho naplnit.

Potřebujete:

  • hrst rozmarýnu (ideálně kombinujte čerstvý a sušený)
  • litr vody
  • lžíci bílého vinného octa nebo 2 lžíce jablečného octa
  • můžete přidat hrst levandule

Do hrnce vlijte litr vody a přiveďte ji k varu. Jakmile voda zavaří, odstavte ji. Přidejte bylinky a směs nechte louhovat do vychladnutí (ideálně pod pokličkou). Na závěr přidejte ocet a repelentní přípravek sceďte, abyste jej mohli přelít do lahvičky s rozprašovačem.

 

Repelent z vodky a esenciálního oleje

  • 60 ml vodky
  • 60 ml vody
  • 10 kapek esenciálního oleje eukalyptus
  • 30 kapek esenciálního oleje citronela/geránium

 Vše smíchejte a přelijte do rozprašovače.

 

Peprmint

Věděli jste, že pokud se mluví o peprmintu, jde o esenciální olej z máty, kterou má většina z nás v oblibě? Na rozdíl od klíšťat. Těm totiž vůbec nevoní.

  • 400 ml vody
  • 25 kapek peprmintového oleje

Do rozprašovače nalijte vodu a přikapejte olej. Dobře protřepte a použijte na odhalené části těla před cestou do lesa či jinam do přírody.

 

Repelent z růžového oleje

Skvělým přírodním odpuzovačem klíšťat je i růžový olej. Repelent z něj můžete aplikovat na všechny odhalené části těla před pobytem venku. Vyhněte se však nosu, ústům a očím. Ošetřit s ním můžete i srst vašich zvířecích mazlíčků.

  • 200 ml mandlového nebo rostlinného oleje
  • 25 kapek růžového oleje
  • 200 ml vody

 Všechny ingredience nalijte do lahve, uzavřete a dobře protřepejte. Roztokem pak můžete potírat nebo postříkat ruce a nohy. Skladujte ho v chladničce.

 

Tea tree – zabiják pro vši, klíšťata a komáry

Tea tree se osvědčil i  jako prevence vší. Stačí dětem před odchodem do školy kápnout za ouško trochu oleje a vši se jim budou s nevraživým pohledem vyhýbat. Pro ochranu proti komárům a klíšťatům rozetřete trochu oleje na zápěstí a kotníky, případně další místa, na která tento hmyz rád útočí.

Jak přírodní repelent aplikovat?

Stačí ho nastříkat přímo na pokožku a oděv a nechat zaschnout. Častou chybou bývá nesprávná aplikace na kožíšek pejsků. Pokud chcete se psem vyrazit na procházku do přírody, aplikujte na srst repelent pomocí rozprašovače. Následně je však nutné přípravek zapracovat do kůže. Jednoduše svého pejska podrbejte a namasírujte.

Tip: Přípravek noste u sebe. Je funkční, ale po hodině je dobré ochrannou vrstvu obnovit. Pořiďte si malou lahvičku a svůj domácí repelent vezměte s sebou na cesty. Další možností je jednoduše pokapat váleček na odstranění chlupů z oblečení esenciálním olejíčkem a pořádně se vyválečkovat. Klíště má pro tentokrát smůlu.

 

 

Dubové kapky v každé lékárničce

Dubovky jsou skvělou desinfekcí. Kombinace bylin v nich obsažených a alkoholu stahují povrch ran a zachycují nepříznivé látky, aby se nedostaly do těla. Poslouží skvěle při vytahování klíštěte. Než jej začnete vytahovat, stříkněte na něj dubovky a nechte chvíli působit. Pak klíště pomocí pinzety vytáhněte a ránu opět postříkejte dubovkami. Klidně pak znovu po několika hodinách. Dubové kapky oceníte i na ošetření ran nebo desinfekci.

 

Pokud se vám nechce vyrábět domácí repelent, existují na trhu i přírodní repelenty, které pořídíte i u nás na Siberice! Odkaz ZDE.