Olivový olej - poklad Středomořské kuchyně

Olivy, perly Středozemí, jsou skutečně vzácným pokladem Středomořské kuchyně. Zdravotní přínosy olivového oleje, který je tak hojně využíván právě ve středomoří, jsou především díky polyfenolům, které olivy a potažmo olivový olej obsahují

Historie olivového oleje se pojí již s nejstaršími známými civilizacemi. Staří Řekové považovali olivovník za symbol míru a moudrosti. Byl pro ně jedním z hlavních zdrojů potravy, zejména tuku. O léčivém účinku olivového oleje se zmiňuje už Starý Zákon. Píše se zde “mazat olivovým olejem malomocné”. Z dalších dochovaných zdrojů víme, že olivovým olejem léčil i samotný Hippokratés. 

Téměř polovina světové produkce olivového oleje pochází ze Španělska, především z oblasti Andalusie. Velmi kvalitní a chutné oleje však umí vyrobit i ve Francii, Itálii, Portugalsku, Řecku a Brazílii.

ruta-del-acetie-de-oliva

 

Jak vybrat kvalitní olivový olej?

Nenechte se zmást označením „extra panenský olivový olej“

Toto označení vzbuzuje ve spotřebiteli pocit, že se jedná o výjimečný výrobek hraničící s luxusem. Bohužel nic není vzdálenější pravdě. Na trhu je totiž naprostá většina olivových olejů označena jako „extra panenské“, i když podle testů mnohé nesou toto označení neoprávněně. Sami výrobci olivového oleje uvádí, že se prodá výrazně více extra panenského olivového oleje, než se vyrobí. Z toho plyne, že pojem EXTRA VIRGINE OLIVE OIL, není žádnou zárukou kvality.

Tmavá láhev, ideálně sklo

Tmavá láhev chrání olivový olej před nežádoucím světlem a oxidací, které může zhoršit vlastnosti olivového oleje. Ve chvíli, kdy se vzduch nebo světlo dotkne oleje, může začít žluknout a tím ztrácí svou kvalitu. Alternativou k tmavé láhvi můžou být ještě plechové nádoby. Do plastu dobrý olivový olej opravdu nepatří.

Původ oliv

Vybírejte olivový olej, na kterém je uvedeno kde výrobce získal olivy. Pozor na nápis - Směs olivových olejů pocházejících z EU. Výrobce tak  svému zákazníkovi říká, že jeho nákupčí projeli Evropu a nakoupili ten nejlacinější olivový olej, který sehnali. Je to typický postup pro hromadnou průmyslovou výrobu. Olivové oleje se nakoupí od různých producentů, z různých lokalit, různé kvality, různých odrůd a různé úrovně zpracování. Hledejte původ (kde byly olivy posbírány), ne kde se olej balil. Nejlépe když je uvedena u výrobce odrůda oliv a stejná země sběru i výroby oleje! 

7423_14

Období sklizně

Výrobci prémiových extra panenských olivových olejů sklízí olivy v říjnu ( u specifických druhů začátkem listopadu). Olivy jsou zpravidla jasně zelené (záleží na konkrétní odrůdě) a správně zralé. Poté nejpozději do 24 hodin jsou vylisované na olej. Tímhle postupem právě získáte olivový olej té nejlepší kvality. Tuto informaci se na etiketách zpravidla nedočtete a musíte si ji zjistit na webu. Pokud je však uvedena, což někteří výrobci uvádějí a je tam jiný měsíc sklizně, než říjen tak se opravdu o prémiový olej nejedná. Čím čerstvější jsou olivy, ze kterých se olej vyrábí, tím více živin si zachovají. 

Dejte přednost filtrovanému oleji

Filtrování je jedním ze základních technologických procesů výroby olivového oleje. Nefiltrovaný olivový olej po 2 - 3 měsících začíná degradovat a zhoršují se jeho chuťové i aromatické vlastnosti. Nefiltrovaný olivový olej není také vhodný do teplé kuchyně, protože zbytky nečistot se více připalují.

Kyselost

Jedním ze základních parametrů kvality olivového oleje je jeho kyselost. Kyselost kvalitních olivový olejů by měla být 0,3% v některých případech nižší. Při příliš nízké kyselosti ale bývá problém, že výrobci sklízejí a lisují olivy zelené a tak nízké kyselosti snadno dosáhnou.Kyselost se však ve většině případech na etiketě neuvádí a je potřeba se podívat na web výrobce. Konečný produkt je však hořký což ne každému vyhovuje. V případě extra panenských olejů je max. kyselost 0,8%. V případě panenských max. 2%. Každá 0,1% nahoru se velmi projeví v chuti, kvalitě a vypovídá mnoho o výrobku.

Chuť

Pokud ucítíte lehkou hořkost a štiplavost, máte jistotu, že držíte v ruce špičkový olivový olej. Toto mají na svědomí polyfenoly, antioxidanty, které mají blahodárné účinky na naše zdraví. Na kvalitu oleje a množství polyfenolů má vliv nejen odrůda olivovníku a doba sklizně, ale především rychlost a technologie zpracování po sklizni a také způsob skladování oleje.

 

Olivový olej a jeho vliv na zdraví

  • Léčí zánětlivá onemocnění
  • Je bohatý na antioxidanty a zpomaluje přirozený proces stárnutí
  • Pomáhá čistit trávicí trakt
  • Podporuje paměť, vnímání, pozitivní myšlení a trvalé zdraví mozku
  • Zvyšuje hormony štěstí, serotoniny a dopaminy, které jsou důležité pro dobrou náladu a pozitivní myšlení
  • Podporuje zdraví srdce
  • Působí proti vysokému tlaku
  • Prevence proti rakovině
  • Dokáže preventivně snižovat riziko výskytu cukrovky
  • Podporuje činnost jater
  • Pomocník při hubnutí

 

img_a280624_w1895_t1486933814

 

Olivový olej jako elixír krásy

Mimořádnost olivového oleje objevili již starověcí Řekové, kteří tento olej používali nejen jako potravinu, ale také v péči o vlasy i pokožku.


1) Čistící peeling na pleť

Smíchejte lžíci olivového oleje se šťávou z půlky citronu, přidejte lžičku třtinového cukru a důkladně promíchejte. Naneste na pleť a lehce promasírujte, poté umyjte a dosucha otřete. Uvidíte, jak bude vaše pleť krásná a hebká. bigstock-Attractive-young-woman-holding-177589999

2) Maska na vlasy

Vmasírujte olej do vlasů, zaměřte se hlavně na střední délky a konečky vlasů a nechte působit alespoň 10 minut. Poté důkladně opláchněte. Olivový olej dodá vlasům potřebnou výživu bez použití chemikálií a s minimálními náklady.

3) Odlíčení make-upu

Stačí jen nanést pár kapek na vatový tampón a odstranit make-up z pleti. Pleť zůstává krásně hydratovaná. 

4) Krásné zuby

Při pravidelném užívání dokáže olivový olej zpevnit a posílit dásně. Pokud jím budete potírat zuby, odstraníte stopy kávy, čaje, červeného vína a nikotinu a chrup krásně vybělíte. 

5) Olivová koupel

Zkuste si do vany přidat pár kapek olivového oleje.Po koupeli už ani nemusíte používat žádná tělová mléka ani krémy.

 

ggTip: Kvalitní olivový olej Gotas de Gloria

Místečko Finca La Gloria, které dává této značce jméno, se nachází pouhých 15 minut od Antequery (Málaga), která se výhradně věnuje pěstování olivovníků, konkrétně odrůd Hojiblanca a Ocal.

 

Proč tento olivový olej?

  • Sklizeň v říjnu
  • Baleno v tmavém skle či plechu
  • Olej je lehce nahořklý, známka kvality
  • Před lisováním jsou olivy zbaveny listů a všech nečistot
  • Kyselost pod 0,8 (podle odrůdy)
  • Výrobce na svém webu uvádí všechny potřebné informace (původ, sklizeň, kyselost, způsob zpracování)

 

Odkaz na oleje Gotas de Gloria ZDE

 

Kvalitní olivový olej má výrazné účinky na naše zdraví a na zdraví se přeci nešetří. Cena tohoto olivového oleje je sice vyšší, ale je to investice, která se ve výsledku vyplatí. Než vyhazovat peníze za nekvalitní výživově chudé olivové oleje, tak je lepší si pořídit jeden kvalitní, protože čím kvalitnější olej s vyšším obsahem polyfenolů konzumujete, tím méně ho pro získání všech polyfenolů potřebujete.

 

Olivový olej je nezbytný pro všechny, kteří mají rádi zdravý životní styl. Kvalitní olivový olej se hodí pro teplou i studenou kuchyni.